pátek 18. července 2014

Prázdniny! :)

Krásné pondělí! :)

Dlouho jsem se neozvala. Asi už tušíte, že se mně práci nakonec sehnat podařilo. Jenže jsem se musela učit i na přijímačky. Takže jsem nedělala nic jiného, než se učila nebo byla v práci. A rozhodovala se, na kterou univerzitu jít. Hlásila jsem se na dvě vídeňské - UNI Wien a WU Wien a nakonec jsem si zvolila školu, na kterou chci jít zhruba 2-3 roky - WU Wien. Zkoušky byly stejné - test z matematiky a ekonomiky.



V úterý jsem se pak dostavila k výstavišti, kde se zkouška konala. Ve Vídni je to naprosto běžné - moc studentů a málo místa. Takže se pak zkoušky skládají třeba v kinosálu. Trošku mě deptaly hloučky studentů čtoucí Geld&Geldpolitik - literatura ke zkoušce, kterou jsem nestihla dočíst. Ale celkově jsem byla výjimečně klidná. Věděla jsem, že já můžu, ale Rakušáci musí. Byla jsem trochu překvapená, jakou kontrolu jsme museli podstoupit. Každý musel jít na osobní prohlídku. Jako na letišti. Ona už instruktáž ke zkoušce zněla trochu děsivě - vše můžeme mít pouze v průsvitném obalu, kalkulačka může být pouze z povoleného seznamu - takže jsem si musela novou objednat...

Samotná zkouška byla extrémně těžká & primitivně jednoduchá. Extrémně těžká byla pro cizince. U matematiky s výjimkou dvou příkladů bylo kilometrové zadání se spoustou neznámých slovíček. Když člověk zjistil, co má vlastně vypočítat (teda pokud se mu to podařilo), zbývalo to jen jednodušše vyřešit. Klidně něčím jednoduchým jako je trojčlenka. :)

Po hodinách dlouhého čekání (nesnáším čekání) mně došla překvapivá zpráva - PŘIJATA. Pořád tomu nemůžu uvěřit, sen se stal skutečností.

Ale zároveň si začínám uvědomovat, že studium nebude žádná sranda. Psaní všech prací v němčině, zkoušek...



 Od 2. týdne v červnu jsem začala pracovat. Opět v McDonaldu. Nejprve jsem byla nadšená, byla jsem ráda, že jsem udělala změnu - loni jsem pracovala v Donau Zentrum.... Do doby, než jsem potkala další z mých šéfek - maďarskou vedoucí. Od první chvíle jsem věděla, že my dvě jsme si nepadly do oka. Asi čtyřikrát jsem ji zdravila - jako všechny ostatní při mém příchodu, neodpověděla. Jediný co řekla byla suchá věta: "Du kennst Kassa, ok?" = Ty umíš kasu, že? A celý týden s ní se nesl takovou konverzací. Navíc s ostatními mluví maďarsky. Další kámen úrazu. Nebudu říkat, kolikrát na mě zkoušela maďarštinu taky. Už se ale v něčem chytám, takže občas se mně podaří německy odpovědět. Ale směny s ní mě moc nebaví. Připadám si jako páté kolo u vozu. Všichni ostatní jsou totiž Maďaři, výjimky na kase jsou snad jen 3, jenže s něma se moc nepotkávám, mívají spíše ranní směny. A poslouchejte 8 hodin maďarštinu, když nevíte o čem si povídají a poslouchat občas své jméno. Nepříjemné... Navíc kolikrát dostávám speciální úkoly. Jen já. A pak občas přijde na kontrolu/pokec vedoucí podniku a diví se, co dělám. :D A když někdo něco udělá špatně, jsem první na raně. Je vždycky vtipné/k pláči, když na mě zvýší hlas a chce mě seřvat, když zjistí, že já jsem chybu neudělala, tak pak na toho dotyčného už mluví klidným hlasem.

Ještě z MS...
Tyto okolnosti mě nutí přemýšlet, zda neodejít. Protože právě s dotyčnou Maďarkou mám nejvíc směn a já nechci odcházet každý den znechucená... Na druhé straně mně přirostlo pár lidí k srdci, které se mně budou těžce opouštět. Nevím, asi tomu nechám ještě čas a uvidím. Přecházet bych chtěla stejně až od října, kdy mně už začne škola.

Co se týče blogu - teď momentálně moc příspěvků nečekejte. Pořád nejsem zvyklá na noční režim, tak jediný co zatím zvládám, je vstát, uvařit, nakoupit, vyprat a jít do práce. Při životě mě musí držet všemožné podpůrné látky, tak doufám, že si na to brzy zvyknu... Ono pracovat 6 v týdnu do 1:00, 2:00 není žádný med :)

Užívejte prázdniny a všechny dovolené - to já té své se asi nedočkám. :( 

4 komentáře:

  1. Jsem ráda, že ti ta práce klapla, i když podle toho, co píšeš, to asi není zdaleka ideální. Co se změny místa týče, tak by o tom asi bylo vhodný pouvažovat, abys nedělala noční směny při škole, to je totiž zabijárna... Moc ti ještě jednou gratuluji k přijetí na WU - to je ohromný úspěch. Rozhodně jdi do toho - nemůže se stát nic horšího, než se po roce vrátíš zpátky do Česka s perfektní němčinou a natřískaná znalostmi :) Moc ti držím pěsti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se právě nemůžu rozhodnout. Někteří lidi mně přirostli k srdci a mně se budou těžko opouštět... A děkuji moc, snad to nějak zvládnu :)

      Vymazat
  2. Opravdu moc Ti gratuluju k WU, jsi skvělá! :) Horší je to s tou prací, to člověku dokáže hodně zkazit náladu - a hlavně, když nejde o výjimku. Asi bych ještě chvíli vydržela, ale už se po očku rozhlížela jinde. Boudicca má pravdu, školu a noční šichty nemíchat! Držím palce, aby Maďarku potřeba buzerovat odvanula jinam, to by bylo taky řešení. Nevezme si aspoň dovolenou někdy? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Těžko říct, uvidím pár měsíců, a pak kdyžtak přejdu jinam :) Jojo, právě má 2 týdny, tak mám takovou pidi dovolenou i já! To je pak pohodička v práci!

      Vymazat