sobota 13. února 2016

Prázdninové Švýcarsko v Lausanne

K mému oboru jsou zapotřebí dva cizí jazyky. První je samozřejmě angličtina a jako druhý je třeba si zvolit z výběru španělština, italština, francouzština a ruština.

La Gare
Jelikož moje teta žije ve Švýcarsku, vybrala jsem si francouzštinu. Na francouzštinu jsem chodila již na gymplu v rámci povinně volitelného předmětu. Bohužel o francouzštinu nebyl moc zájem a téměř nic se nenaučila. WU i UNI Wien nabízí intenzivní hodiny francouzštiny a mně se podařilo se štěstím se přihlásit. Bohužel do francouzštiny nás chodilo asi 40. Naučila jsem se aspoň trochu základy gramatiky, hromadu slovíček, jen to mluvení pokulhává.


Letos jsem věděla, že podzim pro mě bude extrémně náročný a na lekce francouzštiny se přihlásit nemůžu. Proto jsem začala hledat kurz francouzštiny v zahraničí a vhodný termín. Prázdniny mám jako všichni ostatní o prázdninách - červenec až září, ale to zase nedostanu dovolenou - o prázdninách si můžeme vzít max. 2 týdny, tak volba byla vcelku jasná - na jarní prázdniny v únoru, které u nás trvají přesně měsíc (jedem trochu jinak, máme sice více prázdnin, ale taky více zkouškových týdnů - 4-6 týdnů, dle toho jak profesoři vypíšou zkoušky)

Objevování dokonalých kaváren

Najít vhodný kurz byl v celku oříšek. Všechny kurzy francouzštiny jsou minimálně dvakrát dražší jak kurzy německé, které jsem před pár lety navštěvovala. Lákala mě Francie, či Montreal v Kanadě. Nakonec jsem přecejenom využila toho, že ve Švýcarsku mám tetu a tím pádem odpadají náklady na ubytování (které jsou většinou stejně drahé jako kurz) Školu jsem si vybrala v Lausanne, která je odsud půlhodiny vlakem (ve Švýcarsku je dojíždění vlakem naprosto běžné, lidé dojíždí za prací především do Lausanne, či Ženevy, která leží na opačné straně)

Nechybí tu řidič?!


To, že je Švýcarsko velmi drahá země jsem zjistila hnedka první den, kdy jsem si kupovala měsíční kupon na vlak. Cena? 166CHF. Když vezmu fakt, že 1CHF je skoro jak 1EUR, tak jeden měsíc je víc jak dvakrát dražší než moje půlroční karta ve Vídni. Cena za bagetu se tu pohybuje mezi 8-12CHF, za což bych si v Rakousku mohla koupit už pořádný teplý oběd. Až skoro all you can eat. Prostě je to tu vše minimálně dvakrát tak dražší a já mám chudý studentský rakouský plat. Měsíc tady mně dá po finanční stránce dost zabrat...


Hned první den školy nás čekalo celodenní testování. Dělali jsme test z poslechu, gramatiky a nutili nás mluvit - no chápete to - já a mluvit ve francouzštině?! - nejde dohromady :D Nicméně mně řekli, že základy gramatiky mám slušné, docela i rozumím, jen to mluvení je bída a poslali mě do té nejhorší skupiny - A1. Naše pondělní skupinka nových studentů se skládala z 5 Švýcarů z německého kantonu, 1 Švýcarky z italského kantonu, Chilana a mě. Překvapilo mě, že valná část Švýcarů je jen o jednu skupinu výš, čekala bych je minimálně ve skupině B1, jelikož francouzština je úřední jazyk.


Školu mám každý týden od 8:30 do 12:10. Jelikož jsem si zaplatila rovnou intenzivní kurz, v pondělí a ve středu mívám ještě odpolední vyučování od 14:00 do 16:20. Ve skupině ráno jsme 4 - já, jedna studentka z Panami, Brazilka a Italka. Na intenzivní kurz nás chodí 7 (jsme společně se skupinou A2) ve složení já, Panamka a zbytek jsou Švýcaři z německého kantonu. Švýcarská němčina je jako když se potkají Čech a Moravák - ze začátku si kvůli odlišnému dialektu vůbec nerozumí. Taková němčina s holandským přízvukem. :)

Lausanne je samý kopec
Jak naivně jsem si myslela, že odpoledne budu trávit cestováním a objevování nových měst, či Lausanne. Zatím tu každý den střídavě prší a sněží a já už stihla z toho být nachlazená. Snad příští týden bude lepší.

P.S. Pokračování snad příště. Bohužel na psaní nemám úplně ideální podmínky - mám dva malé bratrance a já potřebuji ke psaní naprostý klid - už nežiji téměř dva roky v ČR a hledání vhodných slov je pro mě čím dál těžší...


4 komentáře:

  1. S tebou bych chtěla někdy cestovat. Ty s němčinou a francouzštinou, já s ruštinou a španělštinou, ještě tak nějaký asijský jazyk a neztratíme se nikde! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobre, beru te za slovo, kam letime? :D No, na francouzstinu si vezmi spis Boudiccu, ja v ni jsem porad jeste velky zacatecnik ;)

      Vymazat
  2. Pěkný report. Doufám, že sis Švýcarsko užila naplno. Intenzivní kurz v zahraničí mi přijde jako skvělý nápad - nejenže rychle chytneš jazyk a rozmluvíš se, ale po odpolednech můžeš rovnou trénovat v praxi. Báječné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji :) Ano, dost jsem si odpocinula a doplnila baterky, coz bylo uz hodne dlouho potreba. Ucit se jazyk primo v te dane zemi mne prijde jako ta nejlepsi varianta, jak se jazyk naucit - nejrychleji se zlepsujes, oprasis dalsi jazyk - anglictinu (aneb v mem pripade), naucis se par novych slov ze svycarskeho dialektu - aneb svycari se mne snazili vysvetlit jejich gramatiku a slovicka. A ti ucitele jsou vsichni nesmirne kvalitni - bodejt by ne, kdyz ty kurzy jsou pomerne drahe. A poznavani novych mest a kultur je prijemny bonus navic. :))

      Vymazat