sobota 25. ledna 2014

Prošívaná deka

V Dobrovském měli 27.12. 30% slevu na vše. Normálně takové slevy ignoruji, ale letos jsem neodolovala a šla se tam podívat. Původně jsem si chtěla jít jenom pro polévky z edice Apetit a pak si koupím ještě jednu. Jenže kterou? Váhala jsem nad moučníky a koláči ze stejnojmenné edice. Nemohla jsem se rozhodnout. Napsala jsem tedy taťkovi, ať rozhodne. Obratem mi přišla SMS, ať vezmu obě. A až od nich něco upeču, že mi je proplatí. Takhle se teda nakupuje. :D A tak dneska přicházím s prvním receptem.



Budete potřebovat:
5 vajec 
hrnek cukru krystalu (dala jsem míň, ostatně jako vždy) + 3 lžíce navíc do tvarohu
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžíce kakaa holandského typu 
1 sáček vanilkového cukru 
1 sáček kypřícího prášku na pečení
1/2 hrnku vlažné vody
1/2 hrnku slunečnicového oleje
500g polotučného tvarohu 
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
3 lžíce mléka, podle potřeby

Čtyři vejce rozklepneme, opatrně oddělíme bílky a žloutky. Bílky dáme do ledničky. Žloutky utřeme s cukreme. Mouku promícháme s kakaem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem a pak postupně zašleháváme k žloutkovému krému. Poté zašleháme půl hrnku vlažné vody s olejem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zapracujeme do těsta.

Předehřejeme si troubu na 180°C. Tvaroh rozmícháme se zbylým vejcem, třemi lžícemi cukru a vanilkovým pudinkovým práškem. Pokud je tvaroh moc hustý, můžeme zředit trochu s mlékem. Tvaroh naplníme do cukrářského sáčku a křížem krážem ozdobíme kakaové těsto. Dáme péct v předehřáté troubě na zhruba 35minut. 

P. S. S "novou" troubou ještě kamarádky moc nejsme, a tak se mi trochu koláč připekl. Nicméně i tak chutnal skvěle. Proto sem dneska dávám pouze fotku před dáním do trouby. ;)

5 komentářů:

  1. Taťka má dobrý přístup k věci! Dezertů není nikdy dost:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo :) Akorát já je nějak nemůžu :( Tak se musím hodně hlídat :D

      Vymazat
  2. Hezky ti taťka poradil:D
    Tohle by mi určitě chutnalo, miluju buchty s tvarohem:)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to báječně! Tuhle buchtu miluju, ale děláme trošku jinak tu světlou vrstvu, není tak tvárná, tak z ní děláme spíše takové hrudky a necháme je vpíjet se do první vrstvy - není to možná tak symetrické, ale šmak má dobrý i tak! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My ji doma děláme taky trošku jinak, chtěla jsem zkusit Apetitovskou verzi, ale "domácí" (s vanilkovým pudingem) je lepší :) Zkusím někdy později přidat :)

      Vymazat