čtvrtek 16. ledna 2014

Studium v zahraničí: Německo?

Už jako malá jsem snila o tom, že bych chtěla jednou žít v zahraničí. Samozřejmě, že mě jako každé malé dítě napadala Amerika, či Austrálie. Jenže nakonec jsem stejně upřednostnila Evropu. Není to daleko od mého rodného Česka a pro mě jako pro Evropana to nebude taková změna. Pak jsem se začala učit němčinu. A díky skvělé učitelce mě němčina úplně učarovala. Je až neuvěřitelné, jaký postoj, názor vytváří učitel k předmětu. (Například na základce jsem chemii milovala, na střední už nesnášela.) Jen stále nechápu, proč jsem si nakonec předávala svůj zápisový lístek na střední a šla na školu s horšími jazyky. Bohužel, za mou chybu musím pykat, a tak aspoň se chodím učit jazyky do soukromých škol. Pak jsem jela na jazykový pobyt do Vídně a řekla si, že chci studovat právě ve Vídni. Je to blízko, neplatí se tam školné. Ale pak bych stejně chtěla jet do Německa, žít tam a založit rodinu. Ve třeťáku jsem začala kvůli vysoké navštěvovat přípravný kurz na certifikát B2, opravňující k studiu v zahraničí. Musela jsem dohánět spoustu učiva, zejména gramatiku a slovní zásobu. Bohužel, den D nebyl můj den a zkouška se mi nepovedla. I po neúspěchu jsem do Vídně chtěla dát maximum. Proto jsem začala sháněla práci. Nakonec se asi na stopaživotopis povedlo a já si užila ty nejlepší prázdniny. Po prázdninách se mi do certifikátu moc nechtělo, nepovedený pokus na mě nechal stopy. Nakonec mi táta řekl, že by bylo dobré, abych to zkusila ještě před lednem. Přihlásila jsem se do Vídně, protože je blízko a zkouška trvala jen den. Povedlo se a já se stala majitelkou certifikátu.

Během třeťáku jsem se rozhodovala, jaký obor studovat. Výběr z tak široké nabídky byl náročný a já si nakonec vybrala mezinárodní obchod, tak snad mě bude bavit. :) Hlásit se budu jen na ekonomku, žádný narvaný obor jako jsou práva, či psychologie zkoušet nebudu.

Protože se situace doma trochu změnila, pobývám teď často v Praze, bylo mi navrhnuto, jestli to nechci do Německa zkusit rovnou. A protože jsem četla, že se tam zrušilo školné, tak proč to nezkusit. Na začátek si chci do konce ledna vybrat 5 měst = škol, v únoru prozkoumat školy, některé vyřadit a během února a března se přihlásit. Lákají mě velké města, spíše západ. Musím také zohlednit, zda se tam dá dobře sehnat místo. Pro rozjezd zase v Mekáči, či ve Starbucksu. :) Zatím v mém seznamu figurují velká města jako je Mnichov, Stuttgart, Frankfurt, či hlavní město Berlín. Podívám se taky na různé články o ekonomkách v Německu, na který taky přihlédnu.

A jaké město byste si vybrali vy? :)

3 komentáře:

  1. V Německu asi žádné, zato ta Vídeň by mě lákala, už jen proto, že je to domů kousek :) Každopádně, ať už si vybereš město jakékoliv, budu ti moc držet pěsti. Myslím, že by ti studium v cizině vyřešilo hodně "domácích" záležitostí; v tvém případě by mě asi doma držely jen závody - nedokážu si moc představit, jak bys chtěla skloubit školu, práci a ještě trénování na závody v cizím prostředí. Na fotkách vám to všem moc sluší! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já to teď mám do Vídně a Německa stejně daleko ;) A trénovat budu pořád, jen méně ... A určitě si nějaký závod dám i v zahraničí :))

      Vymazat
    2. Brala jsem to ze svého úhlu pohledu, u tebe mi je jasné, že Rakousko x Německo už není takový rozdíl :) Hlavně, ať jsi tam spokojená, to je stejně nejdůležitější.

      Vymazat