sobota 8. února 2014

Mandlový dort plněný čokoládou

Nat dostala vysvědčení, a tak byla pověřena důležitým úkolem. Měla vybrat dort/koláč, který bych ji dokázala upéct. Volba nakonec padla na mandlový koláč (spíše dortík) plněný čokoládou a já si myslím, že si nevybrala vůbec špatně. :) Bohužel jsem však neměla nízkou formu, která by byla na tento koláč potřeba, ale musela jsem si vystačit s formou dortovou.


Budete potřebovat:
125g kvalitní tmavé čokolády
200g hladké mouky
200g mletých mandlí
80g cukru
špetka soli
3 žloutky
180g másla
Na náplň:
300ml 40% smetany ke šlehání
300g kvalitní tmavé čokolády
Na dokončení:
250ml smetany ke šlehání
mandlové lupínky na ozdobení

 Nejprve nad vodní lázní rozpustíme čokoládu nalámanou na kousky a necháme vychladnout. Poté smícháme mouku, mandle, cukr, špetku soli, vetřeme žloutky a máslo. Až se těsto spojí, přidáme vychladlou čokoládu. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme na hodinku odpočinout do ledničky

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyválíme tak, aby jeden centimetr až 2 přesahoval okraj formy. Přeneseme do kulaté formy o průměru 24 cm a přesahující okraje ořízneme. Dno pořádně propícháme vidličkou a dáme péct na 25 minut. Necháme vychladnout.

Na čokoládovou náplň zahřejeme smetanu a postupně do ní nalámeme malé kostičky čokolády. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí a se smetanou neudělá nádherný čokoládový krém. Nalijeme do korpus a necháme na 2 hodiny v ledničce, aby krém ztuhl. Po 2 hodinách podáváme s ušlehanou smetanou a ozdobené mandlovými lupínky.


P.S. Upozornění: Nedoporučuji si přečíst, kolik má 40% smetana na šlehání!! A ještě si k tomu přičíst ty 4 čokoládové tabulky!!!! :)

5 komentářů: