středa 19. března 2014

Snídaňová story


Snídat nebo nesnídat?
Tuto otázku si pokládá jistě spousta z Vás. Já v tom mám jasno. Pro mě  je snídaně základ dne. Bez snídaně nejsem schopná vyjít z domu. Leda tak na odběry. (Ale to se pak odměňuji veeelkou snídaní ve městě za statečnost :D)
Ale chápu, že spoustě z Vás si chce déle poležet v posteli a myslí si, že dožene spánek. Jenže tělo nejvíce regenuje při spánku do půlnoci.
A myslím, že nikoho na světě ještě nezabilo, když vstal o blbých 15 minut dříve.

 Protože ráno dělá den. :) 
A víte, že člověk, který snídá:
  • Snídaně je pro tělo budíček - při spánku tělo pracuje na úsporný režim, je třeba tělo pořádně nastartovat
  • Výkonnější mozek - lidé, kteří snídají se lépe soustředí
  • Více energie a lepší nálada - ten kdo snídá, má více energie po celý den a má lepší náladu
  • Lépe se hubne - spousta lidí si myslí, že na snídani ušetří kalorie. Omyl, většinou je hlad dožene a odpoledne či večer se pořádně spráskají. Jenže, to už tělo tak dobře nespaluje. Ne nadarmo se říká - snídej jak král, oběd jako princ a večeř jako chuďas
  • Pestřejší strava - je prokázáno, že člověk, který snídá, má v průběhu dne pestřejší stravu a nestravuje se v tolik ve fast foodech

A co dělat když?: 
"Ale já po ránu nemám vůbec hlad." Stačí nejíst večer a hlad se určitě dostaví.
"Já ale po ránu nic nepozřu." Nevěřím. Určitě zvládne každý po ránu sníst jogurt. A k tomu nějaký nedráždivý kus ovoce. Třeba banán.
"Ale já vstávám v 5 a fakt už nechci vstávat dřív kvůli snídani." To chápu, když mi bylo 10, tak jsem musela v 5 vstávat na trénink, nyní vstávám 3x na 7 do školy. Ale i to se dá vyřešit. Co takhle si koupit kefírové mléko? A k tomu ovoce, müssli tyčinku. A nebo si snídani předpřipravit. O víkendu si upéct buchtu a nebo si snídani připravit večer - např. takzvané overnight oats s chia. Nejprve si v misce rozmačkám jeden banán, přidám lžíci chia, 6 lžic ovesných vloček a zaliji to 200 ml mlékem, či vodou (a nebo v libovolném poměru mléko:voda)


A co snídat? 
Tato otázka trápí jistě mnoho z Vás. I mě před pár lety trápila. Jako prťavá Kiki jsem snídala kakao se suchým rohlíkem. Ale to mě postupně přestalo stačit.
Posnídat člověk může obyčejný chleba s nutelou.
A nebo bílýjogurt s ovocem, buchtou.
Já nejraději snídam kaši. Nejčastěji ovesnou, ale dělám si i třeba rýžovou, špaldovou, pohankovou. Normální, či instantní. Z těch instantních používám zejména Nomina kaše. A ovesnou mám nejraději z M&S. Má totiž takové jemné vločky. :)
Navrch si nahážu, či nakrájím nějaké ovoce. A přidám třeba arašídové máslíčko. Nebo Milku Philadephiu. Nebo obyčejné granko. Skořici... Fantazii se meze nekladou. :) A o víkendu občas kaši vyměním za nějakou buchtu. A ktomu si vymačkávám vymačkanou šťávu z pomeranče a grepu. :)
Tak snad jsem vás dostatečně přesvědčila PROČ snídat. Tak dobrou chuť!


 P. S. To ovoce je opravdu zmražené. Ale ničemu to nevadí. Stačí dát do teplé kaše, párkrát zamíchat a ovoce je rozmražené. :)

6 komentářů:

  1. snídaně jsou to nejlepšííí:) jím,ač nemám hlad po celý den,takže ani ráno to už není problém :D ale jo,na základce jsem nesnídala

    OdpovědětVymazat
  2. Já znám přísloví "snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli", to je taky celkem trefné :) Snídám sice málo (ten tvůj talíř kaše by mi byl moc i oběd :D), ale snídám, nedokážu si bez toho představit ráno. Na druhou stranu, když si večer nic nezobnu, mám ráno tak stažený žaludek, že bych do sebe fakt nic nenasoukala. Takže s tím "hladem" je to hodně individuální. Jinak jogurty třeba po ránu moc nemůžu, jsou studený a kyselý, takže maximálně zamíchat dvě tři lžičky do musli :) Nejlepší jsou ovšem kaše nebo ovoce. A na pití neslazený zelený čaj. Nebo do vody pár kapek citronu, to je zas dobré proti překyselení a pálení žáhy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na toto přísloví jsem si nemohla vzpomenout :) Ty fotky trochu zkreslují, ve skutečnosti se jedná o pidi misku. Dokonce jsem jinde na webu četla, že má porce - 6 lžič vloček v 250ml mléka je pro anorektičky :D

      Vymazat
    2. To bych podle toho webu asi umřela hlady :)) Ještěže to vydatně doháním během dne :D

      Vymazat
  3. Myslím, že ve Tvém článku je hodně pravdy. :) Každopádně já to mám tak, že snídám-nesnídám... dám si kousek piškotové buchty (ale fakt jenom kousek), vydám se na autobus, dojedu do školy a až tam se můžu najíst, jinak se mi prostě dělá v buse špatně, pokud nejedu na 10 nebo pozdější hodinu. Takže snídám, ale až ve škole. Těch pár půlhodin s nevolností, co jsem strávila ze začátku dojíždění, si v každodenní frekvenci ráda odpustím. :D

    OdpovědětVymazat